Burenruzie: wat kan een advocaat daarin betekenen

Burenruzie: wat kan een advocaat daarin betekenen

aug 4, 2021 Advocaten by Rick

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dit gezegde krijgt meer betekenis als je opeens opgescheept zit met vervelende buren. Soms kan de overlast die mensen elkaar bezorgen zelfs tot een duidelijk conflict leiden. Wat moet je doen als er sprake is van een geschil en wat kan een advocaat voor je betekenen? 

Aanleidingen voor een burenruzie

Gezien het feit dat er steeds meer mensen in Nederland wonen en de veranderingen in de maatschappij, zijn er steeds meer gevallen van burenruzies. Er zijn diverse aanleidingen te onderscheiden die tot ernstige problemen kunnen leiden, waarvan we een paar voorbeelden geven: 

  • Veel klachten gaan over bomen en struiken die te dicht op de erfgrens staan. De buren kunnen dan last hebben van de wortels, de schaduw die dit veroorzaakt of van vallende bladeren. 
  • Daarnaast zijn er problemen over de erfgrens, een te hoge schutting of bouwwerken die overlast veroorzaken. Het recht van overpad is een ander probleem waar veel geschillen door ontstaan. 
  • Tot slot gaan veel burenruzies over geluid. Denk hierbij aan muziek die te hard staat, stampen op de trap of een eindeloos blaffende hond. Maar ook feestende buren in de tuin of buren die jarenlang aan het klussen zijn met alle geluidsoverlast die daarmee gepaard gaat. 

In het geval van irritatie over overlast tussen twee buren zou het natuurlijk ideaal zijn als zij samen in een rustig gesprek de overlast kunnen bespreken en de oorzaak kunnen wegnemen. Dit blijkt echter een zeer moeilijk punt te zijn en zelfs als het lukt om een gesprek te voeren hoeft dit niet tot het gewenste resultaat te leiden. 

Advocaten

Er zijn dan ook diverse advocaten, zoals bijv. Appelman advocaten te Alkmaar, gespecialiseerd in het bemiddelen bij een burenruzie. Een advocaat kan als mediator optreden als onafhankelijke derde partij. De rol van de mediator is om te bemiddelen en zo nodig een bindend advies te geven.

Dit traject heeft als voordeel dat het een langer durende procedure voorkomt. Daarnaast wordt er geluisterd en rekening gehouden met de verschillende belangen. 

Helaas zijn er gevallen waarbij zelfs de tussenkomst van een advocaat niet helpt bij het oplossen van het geschil. In dat geval kan het noodzakelijk zijn om een stap te zetten naar de rechter. 

Conclusie

Met een goede advocaat bent u ervan verzekerd dat uw belangen goed worden behartigd en dat de rechter een goed beeld krijgt van de situatie om zo tot een rechtvaardige uitspraak te komen.

Veel advocaten bieden een gratis intakegesprek aan. Op die manier kunt u samen bekijken wat de beste optie is in uw geval.