Hoe interessant is een aansprakelijkheidsverzekering?

Hoe interessant is een aansprakelijkheidsverzekering?

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat het leven boordevol zit met allerhande risico’s. Voor heel wat van deze risico’s geldt dat we er op zich als mensen vrij weinig tegen kunnen doen. Dat geldt echter niet voor alle risico’s waar je mogelijks mee kan worden geconfronteerd. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het betreft hier een verzekering die het mogelijk maakt om niet alleen bepaalde schade in te laten dekken die je zelf kan aanbrengen ten opzichte van derden, maar ook de schade die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door je gezinsleden en zelfs door je huisdieren. In ieder geval, stel jij jezelf ook de vraag hoe interessant het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering nu precies is? Deze vraag beantwoorden we graag voor je door middel van de onderstaande informatie!

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die het zoals haar naam reeds aangeeft mogelijk maakt om je in te dekken voor verschillende aansprakelijkheden waarmee je kan worden geconfronteerd. Voor menig aantal mensen geldt dat ze tijdens hun leven op een bepaald ogenblik een schadeclaim in de schoenen geschoven krijgen die ze in eerste instantie niet hadden zien aankomen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Dit niet in het minst omdat een dergelijke schadeclaim in één klap een stevige impact kan hebben op jouw financiële situatie. Door het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is het eigenlijk mogelijk om een dergelijke situatie te voorkomen.

De aansprakelijkheidsverzekering is een populaire verzekering, maar toch zijn er best heel wat mensen die het afsluiten ervan liever niet willen doen. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat dit type van verzekering er om bekend staat behoorlijk duur te zijn om af te sluiten. Dat is echter een compleet foute veronderstelling. Het is vooral de waarde die door deze verzekering wordt gedekt die ervoor zorgt dat mensen een zeer hoge verzekeringspremie vermoeden. Niets is echter minder waar. Verderop deze pagina zal dan ook duidelijk worden dat deze verzekering eigenlijk perfect kan afgesloten tegen een zeer scherp prijskaartje.

Voor welk bedrag ben je precies gedekt?

De aansprakelijkheidsverzekering afsluiten doe je dus om jezelf te kunnen verzekeren tegen verschillende vormen van schade waarvoor een wettelijke aansprakelijkheid geldt. Het kan hierbij gaan om verschillende vormen van schade. Denk hierbij concreet aan:

  • Schade die je veroorzaakt aan derde personen;
  • Schade die je toebrengt aan de spullen van derden;

Kan je bijvoorbeeld even gebruikmaken van de laptop van je buurman, maar laat je deze uit je handen vallen? Dan zal je kunnen vaststellen dat je voor deze schade zal gedekt zijn door middel van de aansprakelijkheidsverzekering. Ook wanneer je buurman struikelt over een losliggende kabel in jouw tuin en daardoor zijn been breekt is dat een vorm van schade waarvoor je bent gedekt. De aansprakelijkheidsverzekering staat er eveneens om bekend niet alleen een verzekering te zijn die schade indekt die door jou is veroorzaakt. Je kan er dan ook perfect voor kiezen om ook bijvoorbeeld de kinderen in dezelfde verzekering te laten opnemen. Dit geldt uiteraard ook voor je partner en voor je huisdieren.

De waarde waarvoor je de aansprakelijkheidsverzekering gaat afsluiten kan in de praktijk sterk verschillen. Je hoeft er dan ook helemaal niet vreemd van op te kijken wanneer er in de polisvoorwaarden wordt aangegeven dat je de verzekering afsluiten voor een bedrag van bijvoorbeeld meer dan 1.000.000 euro. Dat is immers voor dit type van verzekering eerder regel dan uitzondering. Het is ongetwijfeld ook dit bedrag dat doet vermoeden dat de premie van deze verzekering zo hoog is gelegen. Dat is echter zoals reeds aangegeven een foute aanname.

Moet je een aansprakelijkheidsverzekering verplicht afsluiten?

Een zeer belangrijke vraag die door de meeste mensen wordt gesteld heeft betrekking tot het feit of je nu wettelijk verplicht bent om deze verzekering af te sluiten of niet. Daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn. Het is niet wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wel is het zo dat dit in de praktijk zeer sterk wordt aangeraden. De kosten kunnen bij een mogelijke aansprakelijkheid van jou als partij namelijk al snel behoorlijk oplopen. Het is dan ook niet voor niets dat een aansprakelijkheidsverzekering al snel een bedrag indekt van meer dan één miljoen euro.

Naast bovenstaande zal je kunnen vaststellen dat het vermoeden met betrekking tot een hoge verzekeringspremie voor wat de aansprakelijkheidsverzekering betreft helemaal niet correct is. Sterker nog, gelet op het bedrag waarvoor je bent verzekerd is dit eigenlijk een zeer toegankelijke verzekering op financieel vlak. Hoe dan ook, ondanks het feit dat er dus geen verplichting geldt voor het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering is het wel sterk aan te raden om ze af te sluiten.

Hoe kan je de kosten voor je aansprakelijkheidsverzekering drukken?

Het spreekt voor zich dat er tal van verschillende soorten verzekeringen bestaan die je mogelijks zal willen afsluiten. De aansprakelijkheidsverzekering is daar slechts één van. Op zich is het zoals reeds aangegeven zodat deze verzekering er om bekend staat niet gepaard te gaan met hoge kosten. Dit gezegd hebbende kunnen alle verzekeringen die je bijvoorbeeld voor je woning hebt afgesloten samen wel al snel een degelijk prijskaartje vertegenwoordigen. Omwille van deze reden gaan heel wat mensen toch op zoek naar mogelijkheden om te besparen. Die mogelijkheden zijn er zeker.

Wat je zeker altijd moet doen voordat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit kun je het beste kiezen om je aansprakelijkheidsverzekering vergelijken. Het gebeurt nog altijd bijzonder vaak dat mensen ervoor kiezen om gewoon een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten bij hun standaard huis & tuin verzekeraar. Dat is natuurlijk een mogelijkheid, maar het kan ook anders. Je zou er namelijk in eerste instantie ook voor kunnen kiezen om een objectieve vergelijking uit te voeren. Op die manier zal dan al snel duidelijk worden welke verzekeraar jou de beste prijs kan aanbieden voor je verzekering.

Bovenstaande gezegd hebbende is het ook altijd de moeite waard om na te gaan of je voor jouw bundel met verzekeringen geen aanspraak kan maken op een zogenaamde kwantumkorting. Beschik je reeds over meerdere verzekeringen en heb je deze allemaal reeds ondergebracht bij dezelfde verzekeraar? Dan is het mogelijks een mogelijkheid om een korting te kunnen bedingen.