Wat is een rechtsbijstandsverzekering en wat heb je eraan?

Wat is een rechtsbijstandsverzekering en wat heb je eraan?

jan 15, 2021 Financieel by Rick

Je hoort het wel eens voorbij komen: een rechtsbijstandsverzekering. Deze verzekering zou juridische kosten verzekeren, wanneer je dit nodig hebt. Maar wat doet zo’n verzekering nu precies en heb je er eigenlijk wel wat aan? Dat leggen we je uit in het artikel hieronder.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering

We legden het hierboven al even heel kort uit, maar om het nog even wat duidelijker te maken: een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die je bijstaat in het rechtsverkeer. Hier zitten behoorlijk wat voorwaarden aan, waaronder ook een aantal uitsluitingen. Al deze voorwaarden en uitsluitingen zijn opgenomen in een overeenkomst met een verzekeringsmaatschappij en staan dus in de kleine lettertjes.

Wat doet een rechtsbijstandsverzekeraar?

Een rechtsbijstandverzekeraar biedt je juridische bijstand. De kosten en de hulp van een jurist, een gespecialiseerde advocaat, of een andere deskundige en de kosten van een gerechtelijke procedure vallen onder deze verzekering.

Je kunt een rechtsbijstandverzekering op verschillende gebieden afsluiten. Zo kun je kiezen voor een rechtsbijstandverzekering voor verkeer. Wanneer je dan bijvoorbeeld te maken krijgt met een strafzaak op fiscaal gebied, heb je geen recht op juridische bijstand. Kijk dus goed welke bijstand je nodig denkt te hebben in de toekomst en welke rechtsbijstandverzekeringen je hiervoor af moet sluiten.

Wat heb je eraan?

En dan nu natuurlijk de grote vraag: wat heb je eigenlijk aan een rechtsbijstandverzekering? Het klinkt logisch, je bent met zo’n verzekering namelijk gedeeltelijk beschermt tegen de hoge kosten van een juridische zaak. Als je wat betreft inkomen en vermogen binnen de door de overheid vastgestelde grenzen blijft, kom je in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Dat betekent dat je niet het volle bedrag zelf hoeft te betalen als je een advocaat nodig hebt. Je hebt dan dus geen rechtsbijstandverzekering nodig.

Als je een met je inkomen (ca. 2.930 euro bruto per maand inclusief vakantietoeslag), of vermogen (20.661 euro) boven deze grenzen valt, zul je bij een juridisch conflict zelf een jurist of advocaat moeten betalen. In zo’n geval kan een rechtsbijstandverzekering handig zijn. Het is echter wel belangrijk dat je de voor- en nadelen van een rechtsbijstandverzekering goed op een rijtje zet voordat je deze afsluit. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Heb je hier advies voor nodig? Check dan eens de rechtsbijstandverzekering van RechtNet Advocaten.