Wat is krediet doorlopend?

Wat is krediet doorlopend?

apr 14, 2021 Financieel by Rick

Een krediet doorlopend is een van de leenvormen die we in ons land kennen. Een dergelijk doorlopend krediet is met de persoonlijke lening de meest afgesloten lening in ons land. Aan een krediet dat doorlopend is, kleven een aantal voordelen. Wil je een eenmalige aankoop in de vorm van bijvoorbeeld een auto dan is een persoonlijke lening vaak een beter optie.

Neem geld op tot aan het limietbedrag

Een krediet dat doorlopend is werkt als volgt. Je komt een kredietbedrag met je bank overeen, een bedrag dat je op mag nemen wanneer je wilt. Je hoeft dat krediet niet volledig te gebruiken maar neemt het op als dat nodig is. Dit dus tot aan het limietbedrag. Een ander kenmerk van een doorlopend krediet is dat je het al afgeloste bedrag opnieuw op kunt nemen. Daardoor kan het krediet doorlopend een heel lange looptijd hebben. Zeker als je het afgeloste bedrag steeds weer opneemt.

Met een krediet doorlopend krijg je te maken met een variabele rente

Juist dat laatste aspect is voor sommigen ook een nadeel. Die hebben liever duidelijkheid en weten liever steeds precies waar ze aan toe zijn. Die mensen kunnen dan ook beter een persoonlijke lening aangaan want dan heb je die duidelijkheid. Kies je voor een krediet doorlopend, dan kun je te maken krijgen met een variabele rente. Die rente kan gedurende de looptijd van de lening fluctueren. Dat is een zeker risico dat je neemt bij een krediet doorlopend.

Rente onder meer afhankelijk van de hoogte van de leensom

De hoogte van de rente die je in eerst instantie bij deze lening afspreekt, is onder meer afhankelijk van de hoogte van de leensom. Hoe meer je leent, hoe lager de rente zal zijn. Ook je persoonlijke situatie speelt een rol bij de hoogte van de rente. Met een doorlopend krediet heb je steeds geld achter de hand. Voor een verbouwing bijvoorbeeld – waarbij de kosten nogal eens tegen kunnen vallen- is dat echt heel handig.

Je kunt op nog veel meer manieren geld lenen

Behalve deze lening kun je op meer manieren geld lenen. De al genoemde persoonlijke lening is daar een van. Verder kun je nog kiezen voor roodstand op je betaalrekening, mocht je dat nog niet hebben. Ook een credit card wordt wel gebruikt als een soort van verkapte lening. Mensen doen dan een aankoop met de creditcard en kiezen vervolgens voor gespreid betalen. Ook dat is een manier om geld te lenen, al zijn de rentetarieven niet echt heel aantrekkelijk.

Melding bij het BKR

Het is bij het krediet doorlopend en het lenen van geld wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo wordt een lening vanaf €250,- doorgegeven aan het BKR. Voorts is het verstandig altijd reëel te blijven en te beseffen dat alles wat je leent tot de laatste cent terugbetaald moet worden. Het is verstandig dat als je leent van vrienden of bekenden, de afspraken toch duidelijk op papier te zetten. Dit voorkomt een heleboel narigheid achteraf en voorkomt allerlei misverstanden over de wijze van terugbetaling.