Rijbewijs kwijt door te rijden onder invloed? Dit kun je doen!

Rijbewijs kwijt door te rijden onder invloed? Dit kun je doen!

Iedere burger die auto rijdt is verplicht dit te doen met een rijbewijs in bezit. Een rijbewijs kun je uiteraard behalen, maar het overtreden van de regels kan er zomaar eens voor zorgen dat je je rijbewijs weer kwijtraakt. Dit kan bij diverse overtredingen het geval zijn. De overtreding moet echter wel ernstig zijn voordat je daadwerkelijk je rijbewijs kwijt raakt. Een voorbeeld van een overtreding die in een ernstige situatie kan leiden tot het kwijtraken van je rijbewijs is het rijden onder invloed.

De gevolgen van rijden onder invloed

Rijden terwijl je onder invloed met van drugs of alcohol is gevaarlijk. Dit is dan ook de reden dat het ten strengste verboden is. Bij een minimale hoeveelheid drank is er vaak niets aan de hand, maar wanneer je een hogere promillage hebt gedronken dan wat mag kan dit gevolgen met zich meebrengen. Ook bij drugs kunnen er grote gevolgen zijn als je onder invloed ervan achterste stuur zit. Om te beginnen komen er geldboetes bij kijken, maar dit is vaak nog lang niet alles. Bij grote hoeveelheden en zeer ernstige situaties waarbij er wordt gereden onder invloed van bijvoorbeeld drugs, kan het zomaar zo zijn dat je veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf. Het gaat hierbij om straffen tot maximaal 1 jaar. Daarnaast wordt wanneer je staande gehouden bent sowieso je rijbewijs ingevorderd. In een situatie waarbij de ernst hoog zit, kun je je rijbewijs ook voor een langere tijd kwijtraken.

Rijbewijs kwijt, wat kun je doen?

Wanneer je je rijbewijs kwijtraakt door het rijden onder invloed is het eigenlijk in eerste instantie kijken wat de voorwaarden zijn om je rijbewijs terug te krijgen. Verschillende situaties behoren tot de mogelijke opties. Een realistische mogelijkheid is dat je je rijbewijs kwijt bent voor bijvoorbeeld een periode van een aantal jaar. Een andere mogelijkheid die ook relatief vaak voorkomt is dat je je rijbewijs pas terugkrijgt nadat je een officiĆ«le CBR cursus hebt gedaan. Hierbij leer je bijvoorbeeld waarom je niet mag rijden wanneer je onder invloed bent. De cursus dien je zelf te bekostigen. Ook dit kost in de meeste gevallen honderden, soms wel duizenden euro’s. Ook een combinatie van meerdere straffen is veel voorkomend. Denk bijvoorbeeld aan het moeten betalen van een boete, voor de rechter moeten verschijnen en daarnaast een CBR cursus moeten doen. Als je bijvoorbeeld de cursus bewust afwijst, kan je je rijbewijs vaak niet meer terugkrijgen.